Renault Clio – Lider na svim poljima

Novi Clio je već neko vreme dostupan i na našem tržištu, a ovaj put smo Renault-ov bestseller podvrgli najozbiljnijem testu – snalaženju na zakrčenim beogradskim ulicama

Do sada smo u par navrata imali priliku da testiramo potpuno novi Renault Clio, a nedavno je ovaj adut u B segmentu stigao i u našu redakciju, tako da možemo da prenesemo prve utiske posle sedmodnevnog testiranja u realnim uslovima. Dakle, pored test poligona i provera kako rade sistemi, u čemu su nam pomagali test vozači tokom međunarodne promocije ovog modela, sada smo novi Clio podvrgli još većem izazovu – raskopanim beogradskim ulicama, apsolutnim gradskim kolapsima tokom celog dana, vođenju dece u školu…

Test Renault Clio 02

O dizajnu modela Clio smo već pisali. Ovaj put bismo mogli samo da pomenemo to da je on definitivno trenutno najatraktivniji i najupadljiviji model u klasi. Definitivno je u pitanju automobil koji privlači poglede. Slična situacija je bila i sa modelom Talisman, ali kada je u pitanju model B segmenta, to ima posebnu težinu. Pretpostavljamo da je u dobrom delu tom magnetičnom efektu na prolaznike doprinela veoma atraktivna svetlo plava boja, uz sportske 17-inčne točkove.

Test Renault Clio 01

Mnogo nas je više interesovalo kako funkcioniše novi digitalizovani kokpit, jer tokom kraćih vožnji uglavnom veću pažnju obraćamo na neke druge detalje. Postoji nekoliko varijanti uređenja kokpita, a ovaj put se na našem testu našla verzija sa maksimalnom opremom, bar kada su multimedijalni sistemi u pitanju. Na samom početku moramo da istaknemo da ovakav vid uređenja kokpita zahteva malo više privikavanja i učenja u početku. Ali to je u principu dobro, jer vozač ima daleko više mogućnosti personalizacije i prilagođavanja kokpita svojim željama. Ispred upravljača se nalazi digitalizovana tabla sa instrumentima. U komfornom modu ona nema obrtomer, što malo kvari vozački doživljaj. U sportskom modu ima, ali tada je ceo automobil u sportskom modu, pa motor radi malo “nervoznije”, kao i automatska transmisija. Taman kada smo pomislili da je to velika mana, pronašli smo da postoji mogućnost selektivnog podešavanja, tako da smo na kraju instrumente ostavili u sport modu, sa obrtomerom, a sve ostale sisteme podesili na komforni mod.

Test Renault Clio 05

Na centralnoj konzoli se nalazi veliki istaknuti ekran. Lako je čitljiv, noću ima zatamnjeni mod tako da ne ometa vozača, a generalno većina menija je slična ostalim Renault modelima, tako da tu nismo imali problema. Novajlija u Renault automobilu će morati malo da se privikne, ali važno je da je sve dobro rešeno. Najvažnije od svega, tu su izdvojene komande klimatizacije. Prednja sedišta su veoma udobna, kao da su preuzeta iz klase iznad, a takođe je i pozicija za upravljačem besprekorna. Tek ulazak na zadnju klupu podseća vozača da je u pitanju automobil B segmenta. Definitivno nije u pitanju model namenjen da se u njemu na dužim relacijama prevoze četiri osobe, ali to važi za sve modele u ovoj klasi. Ipak, porodici sa dvoje dece ovaj automobil može da bude više nego dovoljan. Preglednost je u proseku klase, ali imali smo priliku da se uverimo u efikasnost jednog rešenja o kojem smo pre toga samo čitali u press materijalu. U pitanju je neobičan oblik naslona za glavu na prednjem sedištu. Oni su tanki i izvijeni, tako da kada se pogleda preko desnog ramena, naslon za glavu suvozačevog sedišta se poklapa sa B stubom i nimalo ne zaklanja pogled. Veoma elegantno i efikasno.

Test Renault Clio 06

Na našem testu se našla trenutno najsnažnija verzija, a u pitanju je model sa novim 1.3 benzinskim turbo motorom u verziji od 130 konjskih snaga. Posebno nam se dopalo to što je ovaj motor uparen sa automatskom transmisijom sa sedam stepeni prenosa. To je posebno dobrodošla opcija kada su već pomenute gradske gužve u pitanju. Kreni-stani režim vožnje sa ili bez automatskog menjača definitivno su dve potpuno različite “sportske discipline”. Testirani Clio je prava mala terapija za stres u takvim prilikama. Kada zatreba, tu je bilo i moćno Bose ozvučenje da nas u potpunosti izoluje od neželjenih spoljnih uticaja. Perofrmanse sa ovim motorm su više nego dovoljne. Imali smo prliliku da testiramo verziju sa trocilindrašem od 100 KS, koji je prava mera za novi Clio. Motor od 130 KS daje i više nego što je potrebno i pravo je zadovoljstvo uživati u snažnim ubrzanjima i efikasnim preticanjima. A potrošnja? Recimo da smo bili iznenađeni. Ovaj motor nas je do sada mnogo puta iznenadio, što u Renault, što u Mercedes modelima. Kada smo preuzeli automobil resetovali smo putni računar, a kraj testa koji je podrazumevao najsuroviju gradsku vožnju i jedan odlazak do Ikee, dočekali smo sa prosekom od 6,9 litara na putnom računaru. Treba li da napominjemo da ovaj automobil na magistralnim putevima sa malo pažnje može da troši i oko četiri litra benzina.

Test Renault Clio 04

Konačna ocena? Recimo da je Clio među najboljima u klasi. Popularni B segment trenutno nudi nekoliko veoma dobrih automobila, ali novi Clio je u samom vrhu. Jedina disciplina koja ima uticaj na svakodnevnu upotrebljivost, a gde neki konkurenti mogu da mu konkurišu je pristup zadnjoj klupi i prostranost na njoj. Ali, u pitanju su nijanse, a mi zaista ne možemo da zamislimo scenario po kom ovaj automobil predstavlja pogrešnu kupovinu.