U Srbiji predstavljena hibridna E klasa sa dizel motorom

Mercedes uveliko najavljuje da je budućnost automobilske industrije „električna“. To nemački proizvođač najavljuje sve bržom elektrifikacijom postojeće palete modela.

Domaćim novinarima je u prostorijama Mercedesovog trening centra u Krnješevcima predstavljen model E 300de, a u pitanju je veoma savremen automobil koji kombinuje dizel i plag in hibridnu tehnologiju

Sasvim je izvesno da hibridni, a posebno plag in hibrodni modeli, predstavljaju prekretnicu i posebnu vežbu pred početak potpune elektrifikacije automobilske industrije, što je prema svim trenutnim pokazateljima, jedna od neminovnosti. I pored toga, automobil koji nam je predstavljen od strane Mercedesovih inženjera i stručnjaka, definitivno predstavlja, budućnost, ali i sadašnjost automobilske industrije. Model E 300de kombinuje dizel motor sa plag in hibridnom tehnologijom, što ga čini idealnim za veliki broj korisnika.

18C0838 140

Osnovni pogon obezbeđuje dvolitarski dizel koji pri 3.800 obrtaja oslobađa 194 konjske snage, dok maksimalni obrtni moment iznosi 400 njutnmetara. Dizel motoru asistira elektromotor snage 122 konjske snage sa obrtnim momentom od čak 440 njutnmetara. Sve to obezbeđuje ukupni potencijal ovog automobila od 306 konjskih snaga i 700 njutnmetara obrtnog momenta. Dovoljno za ubrzanje do sto kilometara na čas za svega 5,9 sekundi.

18C0838 174

Ali, suština plah in hibridne tehnologije nije u tome da elektromotor samo obezbedi performanse. Ovaj automobil je opremljen baterijom većeg kapaciteta, koja obezbeđuje da se u električnom modu, sa ugašenim dizel motorom dostigne 130 kilometara na čas, dok autonomija iznosi 50 kilometara. To znači da u svakodnevnim uslovima vožnje koji podrazumevaju odlazak na posao i vožnju u gradu, ovaj automobil može da se vozi praktično kao električni, sa lokalno niskom emisijom ugljendioksida. Ovaj način vožnje je ujedno i najekonomičniji.

18C0838 194

Ako se javi potreba za vožnjom na dužoj relaciji, tu je dizel motor. Kao što smo rekli, sa punom baterijom Mercedes E 300de može da prevali 50 kilometara, a kada se baterija isprazni, on nastavlja da se ponaža kao klasičan hibrid, odnosno prilikom svakog kočenja baterija se dopunjuje, a elektromotor je tu da asistira dizelu i snižava potrošnju i poboljšava performanse. Ono što je prednost je to što i kada je baterija prazna, vozač ne mora da je puni kod kuće ili na punjaču, već može da odabere mod vožnje za dopunjavanje baterije. Takođe, ako je baterija puna, vozač može da odabere mod vožnje koji bateriju čuva napunjenu, što je praktično u velikim evropskim metropolama, gde je ulazak u određene gradske zone dozvoljen samo eketričnim automobilima.

18C0838 140
18C0838 142
18C0838 136