Renault – Novi Clio postavlja nove standarde

Potpuno novi Renault Clio, peta generacija popularnog gradskog i porodičnog modela, od početka septembra je dostupan na srpskom tržištu. Naša redakcija je bila u prilici da se sa ovim modelom još jednom druži, a posetili smo i pogone Revoz u Novom Mestu, gde se novi Clio proizvodi

Da je peta generacija modela Clio bestseler u najavi bilo nam je jasno već tokom prve test vožnje, a sada, po početku prodaje u Srbiji, imali smo još jednom priliku da se družimo sa ovim popularnim modelom. O njegovom dizajnu smo pisali, u pitanju je evolucija prethodnog modela kombinovana sa najnovijim Renault vizuelnim rešenjima. Ono što je najveća novina svakako je enterijer ovog modela.

All new Renault Clio R.S. Line Blue Iron (28)

Veliki monitor dijagonale 9,3 inča koji dominira centralnom konzolom ima poboljšanu ergonomiju, a čini nam se da je praktičniji od velikih ekrana u modelima Talisman i Megane. Naravno, kao i kod svake multimedije, potrebno je vreme za privikavanje i da se svi parametri prilagode sopstvenim potrebama. Instrumenti su u bolje opremljenim verzijama takođe digitalizovani, sa nekoliko modova.

1 All New Clio R.S. LINE Interior Design

Primetno je poboljšanje kvaliteta materijala. Plastika meka na dodir se sada nalazi i na oblogama prednjih vrata i u zoni ispod ručice menjača, a od mekog materijala su i obloge A stubova. Trud je očigledan u velikom broju detalja, ne samo kada je kabina u pitanju, tako da je nešto viša cena novog modela apsolutno opravdana. Mesta na zadnjoj klupi ima u nivou proseka klase, što znači da u modelu Clio i na duge vožnje mogu da se zapute četiri osobe prosečne visine. Iza kabine se nalazi prtljažnik maksimalne zapremine 391 litar, što je takođe za pohvalu. Dno prtljažnika može da stoji u dva nivoa, tako da može da se bira, ili veća zapremina ili ravna površina kada se obori zadnja klupa.

DSC 3269

Napredni sistemi kao revolucija u klasi

Novi Clio je pionir na polju naprednih sistema koje smo imali priliku i da testiramo. Najveća revolucija je adaptivni tempomat koji je praktično doveden do savršenstva. Veoma tečno prati vozilo ispred, sa neosetnim ubrzanjima i usporavanjima, a najveća novost je to što je u gradskim uslovima u stanju da u potpunosti zaustavi automobil i da ga pokrene ponovo kada se vozilo ispred pokrene. Adaptivni tempomat ima još jednu veoma inovativnu i korisnu sitnicu. Naime, kada automobil samostalno na auto-putu prati vozilo ispred, ukoliko uključite levi pokazivač pravca sa namerom da to vozilo o biđete, automobil će početi da ubrzava i pre nego što pritisnete desnu pedalu. Naravno, ako ne pređete u preticajnu traku, automobil će prestati da ubrzava kako ne bi udario u vozilo ispred.

DSC 3282

Motori i cene

Osnovne verzije pokreće 1.0 atmosferski benzinski trocilindraš od 75 konjskih snaga. Cena modela sa ovim motorom i osnovnim Life paketom opreme je 11.090 evra. Tu je isti agregat koji potpomognut turbinom oslobađa 100 konjskih snaga, koji se pordaje samo sa boljim Zen paketom opreme, sa početnom cenom koja je za 2.00o evra viša. Najsnažnija benzinska motorizacija je za sada 1.3 četvorocilindraš razvijen u partnerstvu sa Mercedesom, u verziji od 130 konjskih snaga. Od dizela tu je dobro poznati 1.5 dCi u verzijama od 85 i 115 konjskih snaga, a najjeftiniji dizel košta 14.340 evra.
Detaljne informacije o cenama i opremljenosti modela Clio potražite OVDE

DSC 3317

U poseti fabrici Revoz, Novo Mesto

Tokom prezentacije modela Clio bili smo u prilici i da posetimo fabriku revoz u Novom Mestu, nedaleko od Ljubljane, gde se ovaj model sklapa. U pitanju je savremena fabrika u kojoj se pored modela Clio proizvodi i električni Smart, a gde u tri smene na svakih 80 sekundi sa pokretne trake izlazi po jedan automobil. Koliko god je fabrijka profitirala od ulaganja Renault-a, toliko i novi Clio ima koristi od velikog truda zaposlenih koji smo imali priliku da vidimo. Primenjena su neka veoma savremena tehnička rešenja, pa se radnici na pokretnoj traci putem tableta informišu o tome koji tip voila se trenutno sklapa i o tome kako pristižu neophodne komponente.

DSC 3310

Pored toga primenjuju se i neki veoma savremeni postupci. Tako je klasično spajanje limenih površina takozvanim punktiranjem, koje ostavlja jasno vidljive tačkaste otiske, na vidljivim mestima zamenjeno savremenom metodom zavarivanja koja ne ostavlja vidljive tragove. Zahvaljujući tome kada se na primer otvore peta vtara sve limene površine su glatke, dok su na mnogo skupljim automobilima, čak i onim premijum karaktera, danas jasno vidljivi tragovi spajanja.