Opel – Nova Astra postavlja standarde

Restilizovana Opel Astra, pridružila se legendarnim modelima Opel Calibra i Insignia kao najaerodinamičniji automobil koji je nemački proizvođač ikada napravio.

Sa koeficijentom otpora vazduha od 0,26 za Astru hečbek kao i Sports Tourer karavan, novi kompaktni Opel našao se među najaerodinamičnijim automobilima u svojoj klasi.

Kao kralj aerodinamike, Opel Calibra je nosila krunu skoro 30 godina. Sa koeficijentom otpora vazduha od 0,26 Cd, ovaj elegantan i gladak kupe ne krije tajnu svog talenta prevare vetra; ali isti koeficijent otpora vazduha koji je ostvarila nova Astra je postignut optimizacijom detalja koje golo oko ne primećuje tako lako. Aktuelni model, koji je imao svetsku premijeru na IAA Salonu 2015. i koji je bio izabran za Evropski automobil godine, već ima nizak koeficijent otpora vazduha od 0,29. Kada se došlo do razvoja nove Astre, inženjeri u Riselshajmu su postavili ambiciozan novi cilj – aerodinamiku koja je vodeća u klasi kako za hečbek tako i za Sports Tourer varijantu kompaktnog bestselera.

Opel Astra 507806

Koristeći vazdušni tunel Univerziteta u Štutgartu kojim upravlja Razvojni Institut za automobilski inženjering i motore vozila, razvojni tim se fokusirao na optimizaciju već odlične aerodinamike aktuelne Astre za novi model. Automobil proizvodi između 40 i 50 procenata svog ukupnog otpora vazduha u i oko podvozja, točkova i lukova točkova. Opelovi inženjeri su zbog toga svoju pažnju posvetili ovim delovima vozila. Takođe su formirali specijalnu višenamensku radnu grupu za razvoj nove aktivne maske hladnjaka. Aktivna maska hladnjaka nove Astre još više unapređuje efikasnost u potrošnji goriva zatvarajući gornji i donji deo maske hladnjaka. Na primer, smanjenje otpora vazduha za deset procenata rezultira u manjoj potrošnji goriva za oko dva procenta po novom evropskom ciklusu vožnje (NEDC), ili do pet procenata pri brzini od 130 km/h.

1989 Opel Calibra 3292 1
Opel Kalibra je decenijama bila uzor drugim proizvođačima kako se kreira lep i aerodinamičan kupe

Unapređenja podvozja za bolji protok vazduha obuhvataju poklopac ispod motora i menjača, panele na prednjem delu poda, povećan toplotni štitnik rezervoara za gorivo koji ima funkciju i vazdušnog deflektora, smanjenu visinu za do 10 mm u zavisnosti od varijante modela, kao i aerodinamički oblikovana ramena zadnje osovine.

Opel Astra Sports Tourer 507801 0