Opel – Nova Corsa postavlja standarde

Šesta generacija Opelovog modela Corsa ne samo da ima više vozačkih sistema asistencije nego većina njegovih rivala, već ima i superiornu aerodinamiku

Kao i sa svim drugim novorazvijenim automobilima Opel je optimizovao aerodinamiku Corse u razvojnom Institutu za automobilski inženjering i motore vozila koristeći aerotunel Univerziteta u Štutgartu

Rezultat je koeficijent otpora vazduha od samo 0,29 – što odlična vrednost za ovu klasu, a u poređenju sa prethodnikom dodatno smanjena površina prednjeg dela koja je samo 2,13 m2, što novu Corsu čini jednim od najaerodinamičnijih automobila u klasi. Pored toga, nova generacija Opelovog bestselera već ispunjava buduće Euro 6d emisione standarde. Aerodinamika je samo jedno od područja gde Opel povećava efikasnost svojih automobila - rekao je izvršni direktor za inženjering, Kristijan Miler (Christian Müller). - Napredne benzinske i dizel pogonske jedinice i najmodernija elektrifikacija su drugi alati koje koristimo kako bismo značajno smanjili potrošnju goriva i emisiju CO2 – dodao je Miler.

2019 opel aerodynamic 507429

Opelovi inženjeri su ostvarili ovaj vodeći koeficijent otpora vazduha od 0,29 Cd tako što su posvetili pažnju svakom detalju koji pomaže da se unapredi aerodinamika nove Corse. Na primer, podvozje je prekriveno ravnim panelom od motora do zadnje osovine kako bi se unapredio protok vazduha ispod automobila. Nova Corsa takođe ima i spojler na zadnjoj ivici krova, koji unapređuje protok vazduha i smanuje turbulenciju iza automobila, koja uzrokuje otpor. Nova Corsa takođe ima prednost zbog aktivne maske hladnjaka koja smanjuje otpor vazduha i povećava efikasnost u potrošnji goriva tako što automatski zatvara prednji otvor kada je vazduh za hlađenje najmanje potreban. Do sada je ova inovacija mogla da se pronađe samo u mnogo skupljim automobilima iz viših segmenata.

2019 opel aerodynamic 507975

Uticaj aerodinamike na prosečnu potrošnju nije zanemraljiv. Smanjenje otpora za deset procenata dovodi do smanjenja potrošnje goriva za oko dva procenta po NEDC ciklusu (Novi evropski ciklus vožnje), ili do pet procenata pri vožnji brzinom od 130 km/h.