Renault – Novi Clio utisci sa prvih testova

Potpuno novi Renault Clio je predstavljen novinarima na test vožnjama u okolini Lisabona, a naša redakcija vam donosi prve utiske

Prema prvim najavama predstavništva Renault brenda za Srbiju, cena će kod nas biti oko 1.500 evra viša od aktuelne verzije, a na našem tržištu novi Renault Clio debituje tokom septembra

Peta generacija Renault-ovog modela Clio je nedavno predstavljena. Tada je jednoglasna ocena bila da „mali megane“ izgleda veoma atraktivno, a mi smo se tokom dvodnevne test vožnje uverili i u njegove praktične kvalitete. Ako za dizajn karoserije može da se kaže da je odličan, onda je pravi epitet kada je kabina u pitanju – inovativnost. Kokpit modela Clio smo imali priliku da vidimo i tokom Salona automobila u Beogradu, ali sada smo mogli da proverimo funkcionalnost i u praksi. Veliki monitor koji dominira centralnom konzolom ima poboljšanu ergonomiju, a čini nam se da je praktičniji od velikih ekrana u modelima Talisman i Megane. Instrumeti su takođe digitalizovani, sa nekoliko modova. U prvi mah nam se učinilo da u komfornom režimu vožnje nije dotupan obrtomer, ali smo kasnije pronašli da je sve moguće personalizovati, tako da ovaj put digitalizacija zaista donosi prednosti.

Novi Renault Clio 06

Prednja sedišta su prvoklasna. Imali smo priliku da testiramo i model sa sportskim kožnim, ali i verzije sa sedištima presvučenim štofom. Dobra vest je ta da su upravo ova druga udobnija i prijatnija, iako su kožna atraktivnija na prvi pogled. Primetano je poboljšanje kvaliteta materijala. Plastika meka na dodir se sada nalazi i na oblogama prednjih vrata i u zoni ispod ručice menjača, od mekog materijala su i obloge A stubova. Trud je očigledan u velikom broju detalja, ne samo kada je kabina u pitanju, tako da je nešto viša cena novog modela apsolutno opravdana. Mesta na zadnjoj klupi ima u nivou proseka klase, što znači da u modelu Clio i na duge vožnje mogu da se zapute četiri osobe prosečne visine. Iza kabine se nalazi prtljažnik maksimalne zapremine 391 litar, što je takođe za pohvalu.

Novi Renault Clio 07

U vožnji Renault Clio pleni dobrim odnosom udobnosti i stabilnosti. Inženjeri francuskog proizvođača nas uveravaju da je oslanjanje isto i kod standardne i kod sportski orijentisane RS Line verzije. Naš osećaj da je standardni model udobniji je verovatno zbog komfornijih sedišta, dok RS Line verzija ima nešto tvrđa kožna sedišta. Automobil je veoma upravljiv i siguran u vožnji, pomalo podseća na nemačku automobilsku školu, ali je i dalje „francuski“ udoban. Slično kao i aktuelni Megane. Novi Clio je pionir na polu naprednih sistema koje smo imali priliku i da testiramo. Najveća revolucija je adaprivni tempomat koji je praktično doveden do savršenstva. Veoma tečno prati vozilo ispred, sa neosetnim ubrzanjima i usporavanjima, a najveća novost je to što je u gradskim uslovima u stanju da u potpunosti zaustavi automobil i da ga pokrene ponovo kada se vozilo ispred pokrene.

Novi Renault Clio 01

Ponovni polazak iz mesta u tom kreni stani režimu je moguć samo ukoliko je zaustavljanje kraće od tri sekunde. Ukoliko je zaustavljanje duže, dovoljno je pipnuti pedalu „gasa“ ili dugme na upravljaču i tempomat će pokrenuti vozilo. Kako su nam objasnili inženjeri francuske kompanije, to je neophodno jer posle dužeg zaustavljanja vozač mora da stavi do znanja da je aktivan po pitanju vožnje, odnosno da ne kuca SMS poruke na primer, ili slično. Iz istog razloga i Line Assist sistem funkcioniše samo tokom 45 sekundi, a pre isključivanja upozorava vozača da preuzme kontrolu nad vozilom. Sve su to mere koje sprečavaju vozača da bude potpuno odsutan tokom vožnje, jer ti sistemi su zaduženi da poboljšaju bezbednost, a ne još uvek i da zamene vozača.

Novi Renault Clio 04

Ponuda motora je bogata. Osnovne verzije pokreće 1.0 atmosferski benzinski trocilindraš od 65 i 75 konjskih snaga, s tim da će na našem tržištu biti dostupan samo snažniji. Tu je isti agregat koji potpomognut turbinom oslobađa 100 konjskih snaga. Imali smo priliku da ga testiramo i on je prava mera za ovaj automobil, bar kada su benzinski motori u pitanju. Najsnažnija benzinska motorizacija je za sada 1.3 četvorocilindraš razvijen u partnerstvu sa Mercedesom, u verziji od 130 konjskih snaga. Od dizela tu je dobro poznati 1.5 dCi u verzijama od 85 i konjskih snaga.

Deataljniji test modela Clio i mini specijal o ovom popularnom automobilu objavljujemo u sledećem broju DRIVEin magazina 01. jula.

Novi Renault Clio 02