Renault – Megane R.S. je novi kralj Ringa

Renault predstavlja, novi nastavak sage započete pre 15 godina. Kao i njegovi legendarni prethodnici, i novi Megane R.S. Trophy-R je postavio novi rekord staze Nordschleife u klasi serijskih automobila sa prednjim pogonom.

U poredjenju sa Megane-om R.S. Trophy, Renault Megane R.S. Trophy-R, pokretan identičnim motorom snage 300 KS, veću brzinu duguje smanjenju mase (do 130 kg), zahvatima na aerodinamici i radikalnim izmenama šasije za bolje prianjanje.

Početkom aprila, Megane R.S. Trophy-R postavio je novi rekord za serijske automobile sa prednjim pogonom na stazi Nordschleife na Nürburgringu, sada već svetski poznatoj testnoj stazi za sportske automobile. Udaljenost od 20,600 km prešao je za 7'40''100, a ceo službeni krug Nordschleifea za 07’45’’389.

Renault MeganeRS 2

U skladu sa tradicijom Renault Sporta, Megane R.S. Trophy-R nove generacije vrhunske performanse ne duguje samo sirovoj snazi. Naime, njegov motor je identičan motoru snage 300 KS koji pokreće Megane R.S. Trophy, predstavljen početkom 2019. Megane R.S. Trophy-R razvijen je kao trkački automobil u vrlo kratkom vremenu. Iza njega stoji mala, predana ekipa koja se fokusirala na tri područja: najvećem mogućem smanjenju mase (do 130 kg u odnosu na Megane R.S. Trophy bez dodatne opreme), izmenama na aerodinamici, radikalnim zahvatima na osovinama.

Renault MeganeRS 3

Priča o Meganeu R.S. i „Ringu” traje već više od 10 godina. Započela je 2008. prvim rekordom u kategoriji serijskih automobila sa prednjim pogonom: Megane R.S. R26.R krug oko staze napravio je za 8 minuta i 17 sekundi. Ovaj rekord je 2011. srušila druga generacija Megane-a R.S. Trophy, za čijim je upravljačem bio Laurent Hurgon (8'07''97). Tri godine kasnije, prvi put je probijena magična granica od 8 minuta. Megane III R.S. Trophy-R stazu je prešao za 7'54''36. Bio je i jedan od onih koji su vozili novu generaciju Megane-a R.S. Trophy-R na putu do novog rekorda, u kojem je svaku novu sekundu sve teže dohvatiti.

Megane R.S. Trophy-R će prvi put pred oči javnosti izaći 24. maja u Monaku, u sklopu trke Formule 1 za VN Monaka koja se održava 24. maja, a za upravljačem će biti vozači ekipe Renault F1 Team, Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg.