Porsche – Zbogom dizelima

Porsche je i zvanično potvrdio da je u planu potpuno gašenje ponude modela pokretanih dizel motorima

Modeli Cayenne, Macan i Panamera, više neće postojati u verzijama sa dizel motorom, ali Porsche se obavezuje na dalje servisiranje postojećih vozila sa ovakvim pogonom

Desilo se ono o čemu se dugo govori – Porsche je najavio potpuni prestanak proizvodnje automobila sa dizel motorima. Kada je debitivao model Cayenne to je bio veliki presedan, a isto je važilo i za njegovu dizel verziju. Zahtevi tržišta su dugo bili takvi da su Porsche automobili sa četvora vrata i dizel motorima bili prilično popularni. Ipak, tržište se poslednjih godina transformisalo, tako da je 2017. godine nemački proizvođač prodao svega 12 odsto modela sa dizel motorima.

New Porsche Cayenne S Diesel 2

Ova promena je delom posledica porasta popularnosti hibridne tehnologije, a to sasvim jasno ilustruje podatak da je 63 odsto prodatih Panamera u Evropi trenutno pokretano hibridnom tehnologijom. Ovaj porast popularnosti hibrida je nije slučajnost. Porsche do 2022. godine planira da u razvoj ove tehnologije uloži čak šest milijardi evra. Po rečima predstavnika ovog nemačkog proizvođača, dizel tehnologija je za Porsche kao sportski brend uvek bila u drugom planu. Nama samo ostaje da se nadamo da će velika ulaganja u hibridnu tehnologiju doneti neki novitet jednako uzbudljiv kao što je bio model 918.