Jaguar – Restauracijom do savršenstva

Britanska firma „E-Type UK“, koja se bavi restauracijom Jaguar automobila, predstavila je najpoželjniju verziju popularnog ostrvskog klasika

Nije u pitanju standardna restauracija, kojom se automobil vraća u prvobitno stanje, već su učinjene i određene modifikacije, ali sa merom

Na prvi pogled automobil koji ovde predstavljamo izgleda kao i bilo koji drugi dobro očuvan Jaguar E-Type iz kasnije proizvodne faze, ali ovaj model iz 1974. godine se od svojih vršnjaka itekako razlikuje. Tek detaljnije zagledanje otkriva da prednje svetlosne grupe nisu standardne, jer one su zamenjene najsavremenijom LED tehnologijom.

E Type UK Jaguar S3 V12 6.1 2

Velika pažnja je posvećena motoru. Standardni V12 od 5,3 litra radne zapremine je detaljno modifikovan. Radna zapremina je povećana na 6,1 litar radne zapremine, a ono što će njegovom kvalitetu još više doprineti je i nov sistem napajanja gorivom. Klasični Stromberg karburatori su zamenjeni savremenim sistemom elektronskog ubrizgavanja, pa ni rezultat nije izosto – na zadnju osovinu se preko petostepene transmisije isporučuju 284 konjske snage. Pažnja je posvećena i zvuku koji proizvodi izduvni sistem od nerđajućeg čelika.

E Type UK Jaguar S3 V12 6.1 12

Najslabija tačka svih oldtajmera su kočnice.Zato su ugrađeni potpuno novi kočioni diskovi sa unutrašnjom ventilacijom. Ovaj savremeni kočioni sistem se ipak nalazi sakriven iza klasičnih točkova, koji iako potpuno novi, u potunosti su u skladu sa dizajnom ovog britanskog klasika. U kabini se nalaze malo modernija sedišta nego što bi moglo da se očekuje, a ono što se ne vidi je to da imaju ugrađene grejače. Pored toga, tu je i Bluetooth konekcija sa mobilnim uređajima. Čini se kao da je ovom verzijom modela E-Type uzeto najbolje iz dva vremena.

E Type UK Jaguar S3 V12 6.1 7