Ford – Focus na prvom testu

Četvrta generacija Fordovog bestseler modela Focus nastavlja tradiciju koju su postavili prethodnici, ali je novitet unapređen na svim poljima

Ponuda motora je bogata. Osnovni model pokreće EcoBoost sa tri cilindra od jednog litra radne zapremine u verzijama od 85, 100 i 125 konjskih snaga

 Posle dve decenije Ford je predstavio četvrtu generaciju modela Focus. Naša redakcija se trenutno nalazi u Francuskoj na međunarodnoj prezentaciji, gde smo u prilici da se upoznamo sa vrlinama i manama Fordovog bestselera. Sa dizajnerske strane novi Focus više predstavlja evoluciju u odnosu na prethodnika, s tim da je svakako savremeniji, ali i može se reći i skladniji, posebno u zadnjem delu. Kao i kod modela Fiesta, dizajn prednjeg dela i maska hladnjaka se značajno razlikuju zavisno od nivoa opreme. Tako je Vignale najelegantniji, dok kod ST Lineverzije, koju predstavljamo, dominira sportski karakter.

Focus ST Line 021

Kokpit je takođe stilizovan u skladu sa trenutnim zahtevima tržišta. Centralnom konzolom dominira veliki ekran osetljiv na dodir, dok se ispod njega nalaze izdvojene komande za rukovanje klimatizacijim. Prva ocena je da je pozicija za upravljačem sportska, ali i veoma komforna. Isto važi i za prednja sedišta, koja obuhvataju telo kao u sportskim modelima, ali su veoma udobna. Dobar kompromis je odabran i kada su vozne karakteristike u pitanju, što je sada već tradicija modela Focus. Upravljivost je vrhunska, ali ne na račun udobnosti.

Focus ST Line 022

Kvalitet materijala je dobro izbalansiran. Sve veće površine su presvučene mekom plastikom, a u donjem delu je moguće pronaći i delove izrađene od grublje tvrde plastike, ali generalno kompromis je dobar. I pored atraktivne spoljne linije, zadnja klupa je veoma prostrana. To se možda odrazilo na zapreminu prtljažnika, jer bi u ovoj klasi danas moglo da se očekuje više od 375 litara. Pomenimo da zato karavan verzija raspolaže sa rekordnih 608 litara. Naravno, danak atraktivnog dizajna hečbek verzije je preglednost ka nazad, što je odavno postao standard u svim klasama, kod svih proizvođača.

Focus ST Line 030

Ponuda motora je bogata. Osnovni model pokreće EcoBoost sa tri cilindra od jednog litra radne zapremine u verzijama od 85, 100 i 125 konjskih snaga. Veći EcoBoost benzinac od jednog i po litra radne zapremine se nudi sa 150 i 182 konjske snage. Na našem test se našla upravo snažnija verzija. U redovnim uslovima vožnje vozač uopšte nije svestan da je reč o trocilindrašu. Radi veoma prigušeno, a zahvaljujući turbini je veoma elastičan i snažno ubrzava i iz niskih obrtaja. Pored benziskih u ponudi su i dizel motori zapremije od 1,5 i dva litra.

Detaljan test novog Ford Focus-a moći ćete da pročitate u avgustovskom izdanju DRIVEin magazina.

P7180865